Veranderingen en wijzigingen aan constructies van metselwerk kunnen onbedoeld oorzaak worden van lelijke scheuren binnen en buiten, klemmende deuren en ramen en het vervelend kraken van vloeren en/of schade aan harde vloer- en/of wandafwerking binnen. Welke oorzaken van scheuren in metselwerk zijn er nog meer?
Scheuren in metselwerk vertellen ons dat er krachten aan het werk zijn (geweest), met name trekspanningen zorgen voor scheuren in voegen en bakstenen. De oorzaken kunnen divers zijn. Als de fundering of bodem onvoldoende stabiel is ontstaat erboven ongelijke krachtverplaatsing en afdracht van massa naar onderen en opzij, waardoor homogeen verbonden metselwerk gaat scheuren op minder sterke plekken. Ook kunnen andere oorzaken scheurvorming in metselwerk veroorzaken zoals thermische uitzetting, door bijvoorbeeld het beschijnen van metselwerk door de zon met als gevolg tijdelijke en/of regelmatige vormverandering van metselwerk door temperatuurschommelingen, of door Hygrische krimp en uitzetting eigenschappen van bepaalde steenachtig bouwmaterialen als gevolg van het opnemen van hemelwater en afgeven van waterdamp.
In oude gebouwen is meestal veel smeedijzer of staal verwerkt voor het verankeren van houten constructies aan massief metselwerk en toepassen van stalen profielen in metselwerk bij draagconstructies.
Slecht geconserveerd staal en/of ijzer kunnen uiteindelijk roesten en in volume vermeerderen waardoor metselwerk kapot drukt en scheurvorming of gevolgschade ontstaat.
Naderhand worden ook andere problemen met scheurvorming metselwerk zichtbaar zoals lekkages tot in bepaalde situaties zelfs constructieve schade zoals het afschuiven van voor- of achtergevel met nog grotere schade en scheuren tot gevolg.
Ook veranderingen in de bodem veroorzaken steeds vaker problemen met scheuren in bestaand metselwerk en daarnaast trillingen door zwaar en regelmatig wegverkeer want Nederland is nog lang niet vol- en afgebouwd.
Dan zijn de meest voorkomende wijzigen bij groot onderhoud het vervangen van versleten of verouderde raamkozijnen. Als een raamkozijn vervangen wordt kan het daarop steunende of dragende metselwerk loskomen en voor grote schade zorgen. Ook voor deze situatie heeft Thor Helical een oplossing namelijk het ‘latei herstel systeem’ waarbij wapeningstaven worden aangebracht als volledig element in het metselwerk boven het kozijn, het samenspel van deze spiraalvormige staafankers van roestvast staal in combinatie met een constructieve mortel toepassing zorgt al snel voor stabiel en sterk metselwerk als samenwerkend latei.
De producten en systemen van Thor Helical worden al decennialang wereldwijd toegepast.
Gevelspecialisten in Nederland en België worden op hun beurt ondersteund door adviseurs en ketenpartners van Thor Helical Benelux. Gebouweigenaren, architecten of aannemers kunnen zich rechtstreeks tot ons wenden voor het vinden van een geschikte oplossing.
www.thorhelical.nl voor advies en ondersteuning.
Om reparaties compleet te maken en zo zorgvuldig mogelijk te voltooien, worden gaten en scheuren afgewerkt met speciale Thor Helical restauratiemortels op kleur.