Gerjo Molenaar (Geb. 1963) trad op 16 jarige leeftijd in de voetsporen van zijn grootvader die metselaar/eigenaar was van een metselbedrijf en ging werken als leerling metselaar bij de firma Kok gevestigd op de Zandweg in een plaatsje onder de rook van Utrecht (De Meern). Op 20 jarige leeftijd behaalde Gerjo zijn diploma Gezel Metselaar en ging als volslagen metselaar-voeger-tegelzetter aan de slag in de nieuwbouw en werkte in een team samen met drie andere metselaars en een opperman. 

Op zijn 18e ging Gerjo naar de avondschool om alsnog het fel begeerde MTS diploma Bouwkunde te halen. Als 15 jarige verliet Gerjo de LTS en slaagde als enige examenkandidaat op niveau C in Bouwkunde A en B. Met niveau C kon je direct door van de Lagere Technische School (LTS) naar de Middelbare Technische School (MTS).

Na het behalen van zijn MTS diploma Bouwkunde op de avondschool in Nieuwegein en dagschool (1 x per week) in Utrecht en soms Amersfoort, koos Gerjo voor een vervolgopleiding, het NGOLB, een pittige lerarenopleiding op HBO niveau waarvoor je drie avonden in de week naar school moest en in het weekend huiswerk moest maken. 

In 1985 werd Gerjo opgeroepen voor de militaire dienstplicht, daarvoor had hij tot twee maal toe uitstel gekregen vanwege zijn studie. Alhoewel zijn opleiding nog niet was afgerond, had hij reeds vier jaren avondschool achter de rug, helaas moest hij zijn leraren opleiding tijdelijk onderbreken tot na zijn 14 maanden dienstplicht 1985/1986.

In 1987 pakte Gerjo zijn avondstudie weer op, inmiddels 23 jaar oud hoefde hij nog vier jaren avondschool te volgen waarvan twee avonden in de week om leraar bouwkunde te worden. Inmiddels was de klas al flink uitgedund, vele van zijn mede studiegenoten waren voortijdig gestopt en waren met goede vooruitzichten weggekaapt door ingenieursbureau’s.

Na 7 jaar avondschool viel het doek, er waren te weinig leerlingen overgebleven. Het (NGOLB) Nederlands Genootschap tot Opleiding van Leraren in het Beroepsonderwijs werd ontbonden. Het laatste jaar heeft Gerjo niet afgemaakt, inmiddels was Gerjo de ervaren vakman die graag met zijn handen werkte, hij verhuisde van Utrecht naar Amsterdam, ging trouwen en kreeg later vier kinderen. 

In 1995 verliet Gerjo de nieuwbouw en ging werken in Amsterdam waar hij als metselaar te maken kreeg met bestaande gebouwen en met name renovatieprojecten. Hier leerde hij zich bekwamen in oude bouwstijlen zoals de ‘Amsterdamse School’ en metsel- en voegtechnieken van panden die gebouwd waren in de 17e Eeuw.

In 1999 werd Gerjo voorman/uitvoerder op het (destijds) grootste en meest kostbare renovatieproject in Amsterdam (Mercatorbuurt). 

Hier groeide hij verder uit tot uitvoerder en liet zijn metselgereedschap verder met rust. Zijn Bouwkunde opleidingen kwamen nu goed van pas alleen had hij nog wel een uitvoerdersdiploma nodig. 

In 2000 begon Gerjo aan de tweejarige BOL opleiding ‘ervaren uitvoerder’ nadat hij een uur lang telefonisch examen had gedaan en de tweejarige vooropleiding mocht overslaan, mede vanwege zijn geldende MTS diploma en vervolgopleidingen HAVO niveau bovenbouw – NGOLB 2e graad sinds 1985 PTH-N (Pedagogische Technische Hogeschool – Nederland). Inmiddels werkte Gerjo fulltime in de renovatie bij een nieuwe werkgever als uitvoerder waar hij eveneens veel ervaring opdeed met vooroorlogse oude panden. 

Tot 2006 werkte Gerjo alleen nog als uitvoerder en kreeg opeens een aanbieding en kans om bouwopzichter te worden bij een woningcorporatie in Weesp. Vanaf 2007 tot en met 2009 werkte Gerjo als projectopzichter voor Portaal Utrecht en daarna bijna vijf jaar voor Ymere in Amsterdam waar hij zich met name met renovaties en groot onderhoud projecten bezig hield.

In 2015 heeft Gerjo 9 maanden lang voor stichting (GLK) ‘Geldersch Landschap en Kasteelen’ gewerkt, een organisatie met destijds 35 kastelen en 150 landgoederen in beheer en/of eigendom, samen met vaklieden van stichting GLK en vaklieden van monumentenzorg, werden inspecties en onderhoud uitgevoerd aan het erfgoed in de provincie Gelderland. Hier heeft hij zijn vakkennis verder kunnen toepassen en verder kunnen uitbreiden.

Van 2016 tot en met 2017 keerde Gerjo terug bij Ymere in Amsterdam, ditmaal in de functie van ‘Kwaliteitsinspecteur Vastgoedbeheer’ waar hij met co-makers samen werkte vanuit o.a. een klein pand in het hartje van de Jordaan. Hier werd achterstallig onderhoud uitgevoerd aan het vooroorlogse bezit van grooteigenaar Stichting Ymere binnen en buiten de grachtengordel van Amsterdam.

In 2018 Verhuisde Gerjo naar Wassenaar en werkte bijna een jaar in de functie van ‘Beheerder Technische Leefomgeving’ bij woningcorporatie Staedion in Den Haag. De vele taken en functie zelf hielden hem te vaak op kantoor, dit was niets voor Gerjo en al snel ging hij op zoek naar werk dat beter bij hem past. Inmiddels werkt hij met fijne collega’s en veel plezier bij Thor Logical (onderdeel van Thor Helical Benelux) en komt zijn kennis en voorliefde van erfgoed en metselwerk goed van pas. 

erfgoed onderzoek